- Dla profesjonalistów
- Analizy eksperta
- Architektura
- Branżowe newsy
- Dzielnice
- Finanse i prawo
- Gdzie zamieszkać?
- Jak urządzić?
- Lifestyle
- Strefa wiedzy
- Wzory umów
Piekarnik elektryczny czy gazowy? Wady i zalety obu rozwiązań
Piekarnik to jedno z najważniejszych urządzeń w kuchni. Jeszcze na początku XXI wieku w wielu polskich domach można było spotkać piekarniki gazowe. Obecnie dużo większą popularnością cieszą się sprzęty elektryczne. Jedne i drugie mają swoje wady oraz zalety. Różnice pomiędzy modelami elektrycznymi i gazowymi nie ograniczają się wyłącznie do rodzaju zasilania. W różnych piekarnikach nieco inaczej przygotowuje się potrawy. Żeby dokonać optymalnego wyboru, należy poznać plusy oraz minusy modeli elektrycznych i gazowych.
Piekarnik gazowy – czym jest i jak działa?
Piekarnik gazowy jest urządzeniem zasilanym gazem – z butli lub z sieci. To urządzenie pod każdym względem tańsze niż piekarnik elektryczny: modele gazowe mniej kosztują, są tańsze w serwisowaniu oraz eksploatacji, nawet pomimo rosnących cen gazu. Dużą zaletą piekarników gazowych jest również fakt, że można z nich korzystać wówczas, gdy dojdzie do awarii zasilania. To o tyle istotne, że przerwy w dostawach energii mogą się zdarzać w momentach największego obciążenia sieci przesyłowej (np. w godzinach wieczornych, w weekendy, przed świętami).
Oczywiście piekarniki gazowe mają także wady. To urządzenia proste w obsłudze, ale mało uniwersalne. Grzałka znajduje się tylko w dolnej części komory. W porównaniu z modelami elektrycznymi piekarniki gazowe mają niewiele trybów pieczenia, są też pozbawione innych udogodnień. Poza tym trudniej jest je utrzymać w czystości. Wszelkie zabrudzenia użytkownik musi usuwać samodzielnie, tymczasem piekarniki elektryczne często mają funkcję automatycznego czyszczenia.
Istnieje też pewne ryzyko związane z ulatnianiem się gazu. Jeśli instalacja okaże się nieszczelna, w kuchni może dojść do groźnego wybuchu. Na szczęście producenci piekarników gazowych wyposażają je w tzw. zabezpieczenia przeciwwypływowe, które po zgaśnięciu płomienia odcinają dopływ gazu.
Zalety piekarników gazowych:
- są tańsze w zakupie, eksploatacji i serwisowaniu
- są proste w obsłudze;
- można z nich korzystać, gdy dojdzie do awarii zasilania.
Wady pierkarników gazowych:
- są mniej wszechstronne;
- mają tylko jedną grzałkę (na dole komory);
- mają ograniczoną liczbę dodatkowych funkcji;
- wymagają regularnego, ręcznego czyszczenia;
- mogą być niebezpieczne, jeśli dojdzie do rozszczelnienia instalacji gazowej.
Piekarnik elektryczny – czym jest i jak działa?
Obecnie w większości domów znajduje się piekarnik elektryczny, ale nie zawsze można go zamontować. Wiele urządzeń tego typu wymaga napięcia 400 V (to tzw. siła). W nowoczesnych mieszkaniach i domach „siła” jest standardem. Jednak w starszych budynkach konieczne może być przerobienie instalacji na trójfazową. W przypadku napięcia 230 V wystarczy licznik jednofazowy.
Piekarniki na prąd kosztują więcej od gazowych i są droższe w eksploatacji, szczególnie w dobie szybko rosnących cen energii. Duże znaczenie ma jednak klasa energetyczna urządzenia. Energooszczędne piekarniki są droższe, aczkolwiek ich eksploatacja kosztuje mniej.
Dużą zaletą piekarników elektrycznych jest komfortowa obsługa. Zwykle są wyposażone w termoobieg, który równomiernie rozprowadza ciepło w komorze. Dodatkowe udogodnienia to m.in. pieczenie za pomocą grzałki górnej lub dolnej (lub obu naraz), funkcja grillowania, gotowanie na parze. Zaletą piekarników elektrycznych jest także fakt, że wiele z nich ma program automatycznego czyszczenia. Usuwanie zanieczyszczeń może się odbywać na podstawie zjawiska pyrolizy lub katalizy. Alternatywą jest czyszczenie przy użyciu pary.
Zalety piekarników elektrycznych:
- mają funkcję termoobiegu (równomiernego pieczenia);
- są wyposażone w wiele dodatkowych programów (np. pieczenie od góry, od dołu, grillowanie, gotowanie na parze);
- zapewniają wysoki poziom bezpieczeństwa;
- mają timer (regulację czasu pieczenia);
- szybciej pieką;
- cechują się estetycznym designem;
- mają funkcję automatycznego czyszczenia;
- obsługuje się je intuicyjnie, za pośrednictwem panelu dotykowego lub pokręteł;
- można nimi sterować z poziomu aplikacji na telefon/tablet (dot. tylko niektórych modeli).
Wady piekarników elektrycznych:
- są droższe od modeli gazowych i w zakupie, i w eksploatacji;
- wiele piekarników elektrycznych wymaga napięcia 400 V;
- muszą być podłączone do sieci elektrycznej;
- ich naprawy są droższe;
- dla niektórych osób trybów i funkcji może być zbyt wiele.
Jaki piekarnik wybrać – gazowy czy elektryczny?
Wybór konkretnego urządzenia jest kwestią indywidualną. Piekarnik gazowy idealnie nadaje się do sporadycznego użytkowania. Zadowoli osoby, które nie potrzebują wielu trybów. Piekarniki elektryczne są zdecydowanie bardziej zaawansowane technicznie i wszechstronne, pozwalają m.in. precyzyjnie ustawić temperaturę. Z ich możliwości skorzystają osoby, które lubią przygotowywać różne, nawet wymyślne potrawy. Muszą jedynie upewnić się, że w ich domu lub mieszkaniu znajduje się trójfazowa instalacja elektryczna, choć niektóre piekarniki działają w oparciu o jednofazową.
Mimo wszystko, nawet jeśli piekarnik będzie użytkowany sporadycznie – i nie ma przeciwwskazań technicznych – lepiej zdecydować się na model elektryczny, ze względu na praktyczne funkcje (m.in. termoobieg i samoczyszczenie). Niezależnie od rodzaju zasilania, ważne jest to, aby wybrać model dopasowany do kuchenki. Piekarniki do zabudowy są estetyczne, poza tym można je umieścić na wysokości blatu, dzięki czemu wyjmowanie i wkładanie potraw stanie się łatwiejsze.
Subskrybuj „Gethome” na Google News
Artykuły powiązane
17.07.2023, Artykuł sponsorowany
Meble kuchenne w połysku a w macie: co sprawdzi się w Twojej kuchni?
Wybór mebli kuchennych jest nie lada wyzwaniem. Wiele osób ma problem z doborem odpowiedniej kolorystyki frontów do ścian i reszty aranżacji całego lokum. Podobnie wygląda sprawa z właściwym dopasowaniem ich wykończenia. Czy mają być matowe, a może lepiej postawić na połysk? TakWybór mebli kuchennych jest nie lada wyzwaniem. Wiele osób ma problem z doborem odpowiedniej kolorystyki frontów do ścian i reszty aranżacji całego lokum. Podobnie wygląda sprawa z właściwym dopasowaniem ich wykończenia. Czy mają być matowe, a może lepiej postawić na połysk? Takie pytanie często zadają sobie osoby, które decydują się na przeprowadzenie remontu kuchni. Każde z tych rozwiązań ma swoje wady i zalety, ale warto również podążać za aktualnymi trendami. Co aktualnie jest na topie? Jakie wykończenia frontów kuchennych lepiej wybrać? Podpowiadamy!
22.07.2021, Artykuł gościnny
Biała kuchnia z drewnianym blatem
Białe meble wykończone drewnianym blatem to klasyczny i niezwykle modny sposób na aranżację kuchni. Harmonijne połączenie drewna i bieli jest przyjemne dla oka, a jasny kolor optycznie powiększa pomieszczenie. Jak zaprojektować taką kuchnię i na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli i blatu?. Harmonijne połączenie drewna i bieli jest przyjemne dla oka, a jasny kolor optycznie powiększa pomieszczenie. Jak zaprojektować taką kuchnię i na co zwrócić uwagę przy wyborze mebli i blatu?
14.06.2021, Artykuł gościnny
Tapeta do kuchni – modne wzory
Tapeta do kuchni to fantastyczny sposób na to, by odświeżyć kuchenne wnętrze. Jeśli marzy Ci się mała (albo nawet i duża odmiana), warto sięgnąć po ten właśnie patent. Dzięki modnemu wzorowi tapety nadasz swojej kuchni ciekawy charakter oraz zapewnisz niepowtarzalny klimat. Warto więc dobrze zastanowić się nad doborem modnego wzoru, koloru, i materiału tapety, by wybór był w pełni satysfakcjonujący! ciekawy charakter oraz zapewnisz niepowtarzalny klimat. Warto więc dobrze zastanowić się nad doborem modnego wzoru, koloru, i materiału tapety, by wybór był w pełni satysfakcjonujący!
20.08.2020, Redakcja
Zioła w kuchni - jak hodować?
Aromatyczne, świeże, nadające smak potrawom - zioła w kuchni cieszą się bardzo dużym powodzeniem. Nic dziwnego. Uprawa domowego zielnika nie tylko nada efektowny element aranżacji kuchni, ale również wzbogaci nasze pomysły kulinarne. Bazylia, mięta, koperek, oregano, tymianek - to tylko niektóre zioła, jakie królują w naszych kuchniach. Jak uprawiać zioła w kuchni? Podpowiadamy. - to tylko niektóre zioła, jakie królują w naszych kuchniach. Jak uprawiać zioła w kuchni? Podpowiadamy.
01.03.2019, Redakcja
Aranżacja kuchni - porady
Kuchnia to pomieszczenie wymagające połączenia wyjątkowej estetyki, ogromnej funkcjonalności i pozostawienia użytkowej przestrzeni wolnej. Aranżacja kuchni jest więc pozornie trudną częścią wykończenia mieszkania. Nowoczesne rozwiązania pozwalają jednak w prosty sposób urządzić to pomieszczenie tak, żeby spełniało wszystkie konieczne kryteria.. Nowoczesne rozwiązania pozwalają jednak w prosty sposób urządzić to pomieszczenie tak, żeby spełniało wszystkie konieczne kryteria.