placement placeholder
placement placeholder

Zioła w kuchni - jak hodować?

Redakcja
Redakcja

Data publikacji: 20.08.2020

Bazylia, mięta czy oregano to zioła, które królują w naszej kuchni. Jak je hodować?  Sprawdzisz na GetHome.

Aromatyczne, świeże, nadające smak potrawom - zioła w kuchni cieszą się bardzo dużym powodzeniem. Nic dziwnego. Uprawa domowego zielnika nie tylko nada efektowny element aranżacji kuchni, ale również wzbogaci nasze pomysły kulinarne. Bazylia, mięta, koperek, oregano, tymianek - to tylko niektóre zioła, jakie królują w naszych kuchniach. Jak uprawiać zioła w kuchni? Podpowiadamy. 

Raj dla roślin - odpowiednie miejsce

Rośliny uwielbiają naturalne światło. Odpowiednim miejscem na ulokowanie naszych ziół, przede wszystkim - tych w doniczkach - będzie kuchenny parapet. Jeśli nie masz wystarczająco dużo miejsca w swojej kuchni, możesz stworzyć swój domowy ogródek na balkonie. Pomieszczenie bez okien nie będzie najlepszym pomysłem, gdyż bez stałego dopływu do światła, liście mogą żółknąć.

Warto jednak pamiętać, że zbyt intensywne nasłonecznienie nie jest też dobre. Dobrym rozwiązaniem będzie stworzenie miejsca na kuchennym blacie. Tym sposobem rośliny będą miały odpowiedni dostęp do światła, nie narażając ich.

Doniczki i pojemniki

Oprócz wspomnianego wcześniej dostępu do światła, kluczowy jest również odpowiedni wybór pojemników i doniczek. Ozdobne doniczki będą pełnić funkcje dekoracyjne, a więc muszą pasować do stylistyki kuchni. Nie zapominajmy jednak o tym, że najważniejszą kwestią jest to, aby były praktyczne. Nie powinny być zbyt duże, wystarczą doniczki o głębokości 20 cm. Częstym wyborem wśród wielbicieli domowej uprawy ziół są doniczki ceramiczne lub te wykonane z gliny. Jeśli chodzi o pojemniki najlepiej sprawdzą się wykonane z betonu lub metalu. 

Niezależnie od tego, na jakie doniczki czy pojemniki zdecydujemy się, warto zadbać o odpowiedni dostęp do wody. Zioła w kuchni wymagają częstego podlewania, ale mimo to nie mogą być w stałym kontakcie z wodą - grozi to rozmiękczeniem czy nawet przegniciem partii korzenia.  

Jakie zioła wybrać do kuchni?

Przy wyborze ziół warto kierować się własnymi preferencjami. Idealnie sprawdzą się przyprawy, których najczęściej używamy w kuchni. O domowy ogródek nie jest tak trudno zadbać, wystarczy, że będzie dobrze pielęgnowany i systematycznie podlewany. Najpopularniejszymi ziołami są te soczyście zielone, świeże i aromatyczne.

Bazylia - świetnie sprawdzi się do dań kuchni włoskiej. Mięta znalazła swoje zastosowanie w letnich sałatkach, w koktajlach czy lemoniadach - dodając im orzeźwiającego smaku. Rozmaryn jest idealnym uzupełnieniem dań rybnych czy drobiowych. Oregano stosowane jest do różnego rodzaju sosów, spotykany również w daniach kuchni włoskiej. Tymianek ma zastosowanie w kuchni francuskiej, jego delikatny goździkowy posmak idealnie połączy się z jagnięciną czy wieprzowiną.

Spotykany niemalże w każdym domu - koperek, podbije smak dressingów oraz będzie dodatkiem do łososia czy krewetek. Do tłustych dań mięsnych takich jak gęś, idealnie sprawdzi się szałwia. Liść laurowy wraz z zielem angielskim, tworzy duet, który jest niezbędny do przygotowywania dań na ciepło - zup, sosów czy gulaszów.

Subskrybuj „Gethome” na Google News

Redakcja

Redakcja

Redakcja portalu GetHome.pl to zespół, który dba o najwyższą jakość treści pod kątem merytorycznym. Z pasją tworzymy wartościowe teksty, które pomagają naszym czytelnikom oraz stanowią dla nich inspirację i źródło wiedzy. Główną tematyką artykułów jest branża nieruchomości: budownictwo, finanse, aranżacje i projekty wnętrz, rynek pierwotny i wtórny itd.

Artykuły powiązane

Twoja przeglądarka nie jest obsługiwana

Nowa odsłona RynkuPierwotnego została stworzona w oparciu o najnowsze technologie zapewniające szybsze działanie serwisu i maksymalne bezpieczeństwo. Niestety, Twoja aktualna przeglądarka nie wspiera tych technologii.

Sugerujemy pobranie najnowszej wersji jednej z poniższych wyszukiwarek: